decreatieveduizendpoot
Just another WordPress.com site

07 Volle maan, molshopen en Elfstedentocht

Deze week stond echt alles in het teken van de Elfstedentocht. Gaat het wel of gaat het toch niet gebeuren na 15 jaar. IJsdiktes kwamen regelmatig voorbij. Nog maar 6 cm in Balk en Dokkum zit al aan de 15 cm. Of zo iets dergelijks. Burgers en militairen veegden het ijs sneeuwvrij. Toen kwam ook nog het verhaal van de volle maan, de molshopen en vele andere volkswijsheden of boerengezegden. Weermannen en -vrouwen struikelden over elkaar heen om toch maar te vertellen hoe hard het die nacht wel niet zou gaan vriezen. Maar dat was niet elke nacht even streng als gehoopt.

Het wereldnieuws uit Syrië en Oost Europa, respectievelijk een burgeroorlog en extreme kou, kwamen nauwelijks voorbij. Alles, maar dan ook echt alles draaide om Friesland. Tot woensdagavond, toen het verlossende woord kwam: HET GAAT NIET DOOR! Dikke teleurstelling bij schaatsminnend Nederland. Al het werk voor niets. Maar de hoop bleef ook, na een dipje in het weer met dooi en misschien wel regen gaat het wellicht toch weer vriezen en dan hebben we een prachtige ijsvloer…..

Ineens bestond de wereld weer en was er ook aandacht voor al die andere tochten die gereden werden op het prachtige natuurijs dat deze winter ons bracht.

Mijn huisje staat ook in het teken van de vorst. De blauwe ramen laten zien dat het ook binnen goed koud kon zijn als de kachel een graadje lager stond zoals bij Warmetruiendag, de fles Berenburg voor het raam voor de liefhebbers (ik niet hoor, yek), rook uit de schoorsteen voor als er toch goed gestookt werd, natuurlijk de volle maan en een ster voor de heldere hemel in de nachten dat het vriespunt gemiddeld rond de min 15 lag. En een paar schaatsen, die konden toch niet ontbreken deze week.

Advertenties

Geen reacties to “07 Volle maan, molshopen en Elfstedentocht”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: