decreatieveduizendpoot
Just another WordPress.com site

Zie dan maar eens gemotiveerd te blijven

Al vanaf haar vierde jaar roept onze oudste dochter dat ze juf wil worden. Even is er een uitstapje geweest op één of andere banenbeurs naar apothekersassistente maar dat was maar van heel korte duur. Zij wilde kinderen leren rekenen en schrijven en vooral leren lezen en samenwerken. Na de mavo het hele voortraject doorlopen. Nu moet je weten dat ze ook onze pechvogel is. Dat ze na het verbranden van haar handen en armen met een chemisch schoonmaakmiddel op haar bijbaantje ondanks alle pijn en ongemakken toch is doorgegaan met haar ideaal.  Ze heeft heel hard gestudeerd en gewerkt om te komen waar ze nu is.

Na een half jaar als juf voor de klas te hebben gestaan in Amsterdam Zuid Oost was er nergens meer werk. Telkens zat ze bij de laatst overgebleven sollicitanten en telkens ging de baan dan net naar een ander. Dan ga ik RT studeren. Daar doet ze nu ook iets langer over want vorig jaar in de afrondingsfase had ze een flinke longontsteking en kwam er van studeren even niets. Nu is ze druk met de laatste loodjes want na het IN Holland debakel wordt het allemaal net de andere kant opgetrokken. Stel je voor dat ze denken dat we iets weggeven. Ja stel je eens voor….

Toen ze aan de opleiding begon was iedereen blij, we hebben gemotiveerde mensen nodig in het onderwijs, mensen met hart voor de zaak die er voor gaan, enz enz. Nu, na bijna 11 jaar studie, heeft ze dus al die tijd druk gewerkt om uiteindelijk in de bijstand terecht te komen. Na het berichtje dat er nog meer banen in het onderwijs worden geschrapt, dat de studenten die nu van de Pabo komen gewoon geen werk krijgen, is de motivatie ook totaal verdwenen.

Hoe pep je zoiets nou op? Geen idee. Ik zal het wel verkeerd zien, maar je kunt beter mensen met een uitkering laten lopen dan dat er mensen voor de klas staan. Klassen met zo’n 40 leerlingen wordt straks meer regel dan uitzondering. De RT en IB leerkrachten worden weer gewoon voor de klas gezet. Er zal straks geen aandacht meer zijn voor de individuele leerling, ze moeten en zo niet, jammer dan! Geen geld. Alsof de uitkeringen niet opgebracht moet worden.

Niets geen verjonging meer op scholen, niets geen nieuwe inbreng meer. En dat nadat er zoveel geld ingepompt is om het niveau van de leerkracht omhoog te krikken. Natuurlijk moeten er capabele mensen voor de klas staan, maar dat is toch bij elk beroep? Wellicht moet een ieder zich eens goed gaan realiseren wat dit voor gevolgen kan hebben voor de toekomst. Want wat gebeurt er met deze studenten?

En dit is niet alleen zo in het onderwijs, ook in de zorg komen ze handen te kort en is er een stop op het aantrekken van medewerkers.

Het is om moedeloos van te worden…..  

Ik ben geen actievoerster, verre van dat, maar wellicht wordt het tijd dat er wel actie gevoerd gaat worden. Voor het behoud van banen. Voor het onderwijs en de zorg. Samen, Ouders, Kinderen, Leerkrachten, Zorgverleners, Mensen die zorg nodig hebben. Gewoon allemaal samen. Hoe dat zou moeten, ik heb geen idee maar er moet toch een mogelijkheid zijn om je stem te laten horen?

 

Advertenties

Geen reacties to “Zie dan maar eens gemotiveerd te blijven”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: