decreatieveduizendpoot
Just another WordPress.com site

Wandelen over Zorgvlied

Kennen jullie dat ook? Tig keer aan iets beginnen en er evenzo veel keren afgehaald worden?
Nou, gisteren had ik zo’n dag. Ik ben echt zes keer opnieuw begonnen met m’n blog en even zoveel keer weer gestopt omdat de bel ging, omdat ik zonodig iets eerst moest doen, de telefoon twee keer moest opnemen, ik onverwacht theedrinkers kreeg en weer omdat de bel ging. Toen ben ik maar gestaakt met mijn werk en begin ik vandaag gewoon weer vroeg te tikken aan mijn verhaal van dit weekend.

Het was zaterdag weer zo’n dag van uitstersten. Al vroeg belde ik naar Lin om te vragen of ze ook iets eerder mee kon richting Amstelveen. Want volgens mijn quiltwinkeltjesschrift moest daar ook een leuk winkeltje zitten, de Lapjesgaard. Dat kon wel en na snel even de laatste boodschappen bij de Plus gehaald te hebben reden we rond half elf weg.
Inderdaad, de Lapjesgaard is een gezellig winkeltje met leuke boeken, stofjes, patroontjes enz enz. We kregen zelfs een lekker kopje thee en konden er heerlijk op ons gemak even rondneuzen. Natuurlijk gingen we weer met een boek, deze keer met leuke poppen, en wat lapjes richting de Amsteldijk.

Daar was het nog even de vraag waar we ook al weer moesten zijn. Bij iets met een M? Maria nog wat? Die M was redelijk goed, de rest niet want Mirandapaviljoen heeft niets met Maria van doen. Maar goed, we stonden goed en waren op tijd voor de presentatie van onze Leerhuiswandeling over Zorgvlied. Piet Jan Tuinema weet altijd weer een andere invalshoek te bedenken bij rondwandelingen. Deze keer ging het over symbolen op de graven en we kregen ook een mooie lijst met uitleg daarbij.

Langs de Amstel lopend zie je ook leuke dingen. Zo was er een roeiwedstrijd en stonden vele mensen langs de kant de roeiers aan te moedigen. Behalve roeiers stond er ook een prachtige oude auto.

We hebben maar een klein deel van de 60 km wandelpad gehad en met verbazing alle grafmonumenten bekeken. Tussen de oude stenen staan nieuwe gedenktekens. Veel van glas of met mozaïeksteentjes, maar ook dingen zoals een heel grote aap, een rotsblok met bergbeklimmersuitrusting, de denker zat ook op een graf, er was een prachtige schaal met stenen, bekers en ware kunstwerken. Er zijn talloze familiegraven waarbij ook nog eens heel wat namen de stenen vullen. Ook liggen hier vele BN-ers begraven zoals Joop Doderder met een Swiebertjeshoofd als monument. Een raamwerk met de naam van Annie M.G. Smidt duidt haar graf aan. De laatste rustplaats van Herman Brood is zeer opvallend en zie je al van verre. En dat terwijl het monument op het plekje van Pim de La Parra heel bescheiden is. Een kijkkastje waarin je dingen neer kunt leggen en twee stoofjes. Wat veel meer uitnodigt om even bij weg te dromen.

 

 

Natuurlijk hebben we ook gekeken naar alle symboliek. Bij het huis-monument van de familie Carré waren heel veel symbolen te zien.

 Naast de uitleg van de symbolen wist Piet Jan ons ook het trieste verhaal van de grondlegger van het prachtige theater aan de Amstel te vertellen.

Indrukwekkend waren ook de veldjes waar de diaconessen begraven liggen maar bovenal het kinderveldje. Wat een leed kan daar verbeeld worden in een steen of glasplaat. Wat een verdriet als je het steentje ziet van ouders die een pasgeboren tweeling hebben moeten begraven.

 

Het voert te ver om alle gefotografeerde symbolen hier te laten zien en te omschrijven. We hebben ook nog lang niet al het wandelpad hier gehad. Misschien gaan we nog eens terug. Maar één ding is wel zeker, na de wandeling over Zorgvlied kijk ik met heel andere ogen naar grafmonumenten.

Advertenties

Geen reacties to “Wandelen over Zorgvlied”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: