decreatieveduizendpoot
Just another WordPress.com site

In verzet?

Zouden de ‘oudjes’ aan het terugslaan zijn naar ‘de jeugd van tegenwoordig’? Eerst kreeg ik dit verhaal binnen:

Een blijkbaar nogal met zichzelf ingenomen student zat in een overvolle bus naast een oudere man. Hij was de man bezig uit te leggen dat het voor de oudere generatie onmogelijk was het leven van de tegenwoordige jeugd te begrijpen.

“U bent in een compleet andere wereld opgegroeid, nogal primitief.” zei hij hard genoeg zodat iedereen het om hen heen kon horen. “Mijn generatie is opgegroeid met televisie, internet, mobiele telefoons, straalvliegtuigen, ruimtevaart, een robot op Mars die foto’s naar de aarde stuurt… We hebben kernraketten, auto’s die op stroom of waterstof kunnen rijden, computers die kunnen werken op lichtsnelheid. En zo kunnen we nog wel even doorgaan.”

Na een korte pauze zegt de man daarop: “Je hebt helemaal gelijk, jongeman. Wij hadden al die dingen niet toen wij zo oud waren als jij nu…… Dus vonden wij ze uit! Wat ben jij aan het doen voor de volgende generatie?”

Het applaus van de andere passagiers was enorm.

Of deze dan:

Bij de kassa van een supermarkt stelt de jonge caissière aan een oudere vrouw voor, dat zij voortaan haar eigen boodschappentas meebrengt, in plaats van een plastic tas te kopen.

“Want plastic tassen zijn niet goed voor het milieu”, zo zegt ze.

De vrouw verontschuldigt zich en legt uit: “Wij hadden dat groene gedoe niet toen ik jong was!”

De caissière antwoordt: “Ja, en dat is nou juist ONS PROBLEEM vandaag-de-dag: JULLIE generatie maakte zich niet druk om het  milieu te sparen voor de toekomstige  generaties!”

Ze heeft gelijk, onze generatie had dat groene gedoe niet in onze dagen.

Toen hadden we melk in flessen, frisdrank in flessen en bier in flessen, die we leeg en omgespoeld terug brachten naar de winkel. De winkel stuurde deze dan terug naar de fabriek en in de fabriek werden deze flessen gesteriliseerd en opnieuw gevuld. Wij deden ècht aan recycling. Maar we deden niet aan dat groene gedoe in die tijd!

Wij liepen trappen, omdat we niet over roltrappen en liften beschikten in elk gebouw. Wij liepen naar de supermarkt en hezen onszelf niet iedere keer in een 300 PK machine, elke keer als we 2 blokken verder moesten zijn. Maar ze heeft gelijk: wij hadden dat groene gedoe niet in onze tijd!

Babyluiers gingen in de kookwas, omdat wegwerpluiers niet bestonden. We droogden onze kleren aan de lijn en niet in een energieverslindende machine die continu 220 volt verbruikt. Wind- en zonne energie droogden onze kleren echt – vroeger, in onze dagen. Kinderen droegen de afdankertjes van oudere broers en zussen en kregen geen gloednieuwe kleren. Maar de jonge dame heeft gelijk! Wij hadden dat groene gedoe niet in onze tijd.

In die tijd hadden we – misschien – 1 tv of radio in huis en niet 1 op elke kamer. De tv had een klein schermpje, ter grootte van een zakdoek en niet een scherm ter  grootte van de bijenkorf.
In de keuken werden gerechten gemengd en geroerd met de hand, omdat we geen elektrische apparaten hadden die alles voor ons deden.

Wanneer we een breekbaar object moesten versturen per post, dan verpakten we dat in een oude krant ter bescherming en niet in piepschuim of plastic bubbeltjes folie. In die tijd gebruikten we geen apparaat met een motor die op benzine het gazon maaide. We gebruikten een maaier die geduwd moest worden en functioneerde op menselijke kracht.

Wij sportten door te werken, zodat we niet naar een fitnessclub hoefden te gaan om op ronddraaiende loopbanden te gaan rennen, die werken op elektriciteit. Maar ze heeft gelijk. Wij hadden dat groene gedoe toen niet.

Wij dronken uit de kraan wanneer we dorst  hadden, in plaats van uit een plastic fles, die na 30 slokken wordt weggegooid. Wij vulden zelf onze pennen met inkt, in plaats van elke keer een nieuwe pen te kopen. Wij vervingen de mesjes van een scheermes, in plaats van het hele ding weg te gooien alleen omdat het mesje bot is. Maar..  wij hadden dat groene gedoe niet in onze tijd.

Mensen namen de  trein of een bus en kinderen liepen of fietsten naar school in plaats van  hun moeder als 24-uurs taxi servicedienst te gebruiken. Wij hadden 1 stopcontact per kamer en niet een heel arsenaal aan stekkerdozen en verlengsnoeren om een dozijn apparaten van stroom te voorzien.

En wij hadden geen geautomatiseerde gadgets nodig om een signaal op te vangen van een satelliet die 2.000 mijl verderop in de ruimte hing, zodat we contact konden leggen met anderen en uit te vinden waar de dichtstbijzijnde pizzatent zich bevindt.

Maar is het niet in-en-in triest dat de huidige generatie klaagt over hoe verspillend wij ‘oudere  mensen’ waren, gewoon omdat wij ‘dat groene gedoe’ niet hadden in onze tijd?

Zo begint de dag weer met een glimlach… En ik heb nog niet eens mijn dagelijkse stripje van de Donald Duck gelezen….

 

 
 

Advertenties

Geen reacties to “In verzet?”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: