decreatieveduizendpoot
Just another WordPress.com site

Antieke quilts

Gisteren was de algemene jaarvergadering van het Quiltersgilde. Dames uit het gehele land werden in de ochtend bijgepraat over het wel en wee van de vereniging. Natuurlijk was er ook weer het feest van de herkenning. ‘Hé, hoe is het met jou? ‘ klonk het meerdere keren door zaal 4 van de Schakel.

Na een uitstekend verzorgde lunch werd het tijd voor de antieke quilts van Petra Prins. Nog leuker zijn de verhalen daarbij of welke techniek er gebruikt is. We werden niet teleurgesteld. Bij elke quilt had Petra wel iets te vertellen. Een paar van die weetjes zal ik hier tonen, de rest is te vinden op http://www.picasaweb.google.com/decreatieveduizendpoot .

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Deze prachtige quilt met waaiertjes heeft een brede rand aan de bovenkant. Die brede rand was omdat mannen vroeger bijna allemaal een baard hadden en als de deken dan hoog opgetrokken onder de neuzen lag kon de baard het quiltwerk niet beschadigen. Kijk daar is over nagedacht. En het staat nog prachtig ook.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Deze quilt is gemaakt van de zakjes waar vroeger bijvoorbeeld meel in had gezeten. De mensen waren zo rijk niet en gebruikten echt alles wat er maar gebruikt kon worden. Veel later kwam een slimme fabrikant op het goede idee om de zakjes een kleur of design mee te geven.

Aan de rechterkant zie je blokken waar de kleur uit is. Dat is vast een blauw, paars of rood blok geweest. De kleuren waren vroeger niet ‘kleurvast’ en ‘roesten’ gewoon uit de stof. Gelukkig is dat tegenwoordig helemaal anders.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Bij deze kribquilt is geen blok gelijk. Waarschijnlijk iemand die of niet van het maken van blokken hield of iemand die haast had deze quilt te maken. Al de getoonde quilts komen zo uit het begin 1900.

Deze Crazyquilts komen uit circa 1885. De quilts waren meestal van fluweel en zijde gemaakt met prachtig borduurwerk. Dit is echter een wollen exemplaar.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Op picasa zie je ook een exemplaar van zijde en fluweel en later ook de prachtige steken waarmee zo’n quilt versierd was. Vooral de dames in goede doen maakte deze quilts. Die werden dan vooral in de ruimte gelegd waar iedereen binnen kwam. Hoe meer borduurwerk op de quilt aanwezig was, hoe meer de huisvrouw tijd had om te handwerken, hoe meer personeel er dus rondliep.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Deze quilt bestaat uit allemaal restjes. Ruim 8010 zandlopertjes, bestaande uit vier blokjes, zitten hierin verwerkt. De quilt is van circa 1860 en heeft ook een prachtige rode achterkant, is met de machine gequilt en ontzettend zwaar.

De pioniers maakten hun eigen blokken en patronen. Na 1820 was het heel gewoon om deze blokken op de markt te ruilen voor het patroon van een ander. Het doorquilten werd ook vaak in een groep gedaan van zo’n 8 a 10 (meestal) dames. De dames die een patroon zo uit de hand konden tekenen waren meestal elk weekend van de partij. Ook waren er wel ijzers die een patroon met kalk op de ondergrond ‘tekenden’ maar ik neem aan dat dit niet de meest gebruikte manier van patroontekenen was.

 

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

De achtpuntige sterren van deze quilt had Petra los gekocht. Een hele grote stapel. Jammer als dat zo blijft liggen. Toen ze stof in bijpassende kleur uit 1870 tegenkwam heeft ze die ook gelijk gekocht en er deze prachtige quilt van gemaakt. Een beetje oud en een beetje nieuw.

 

Het zijn veel hexagon-quilts of met allerlei puntjes – broken dishes. Eerst maakte je een quilt gewoon voor de vuist weg, qua stof. Als je wat meer te besteden had, dan kon je prima een meter stof van dezelfde rol kopen en dat in de randen verwerken. Dat stond wel erg mooi en duur.

Veel tussenvullingen, mochten ze al een tussenvoering bezitten, is van katoen waar soms de pitjes nog in zitten. Deze antieke quilts zijn ook niet allemaal meer even heel. De gaatjes van de vergane kleuren of gewoon omdat de quilts zo lang gebruikt zijn. Ook moet je ze niet steeds op hetzelfde punt vouwen, dat kan ook slijtageplekken geven.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Na afloop verdrong iedereen zich rond de tafel met de quilts. Petra deed niet moeilijk, je mocht ze echt bekijken en even voelen. Wel voorzichtig zijn natuurlijk en geen kopje thee meenemen naar de tafel. Lijkt me logisch. Petra dank je wel voor je prachtige verhaal en het showen van de mooie quilts, ik heb er van genoten.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Tot slot nog even de kribquilt en een quilt waar op elk ecru blokje een plaatje staat. Een uil, een paard, een hond, een hoefijzer, je kunt het zo gek niet bedenken of het staat er op. Jammer dat het hier niet iets beter te zien is. Sorry! ik wilde niet flitsen bij zulke tere stoffen.

Advertenties

2 Reacties to “Antieke quilts”

 1. Hoi ik zou heel graag een quilt als op de tweede foto willen kopen. Heeft u een idee waar ik dat kan vinden? Alvast enorme dank

  • Hoi Monique, eerlijk gezegd, ik zou het zo niet weten. Wellicht is het slim een mailtje te sturen naar het secretariaat van het Quiltersgilde. via de site kun je daar op terecht komen of gewoon reageren op de site zelf, dan komt het ook wel goed. De meeste mensen die ik ken houden hun quilt zelf of geven die cadeau aan dierbaren. Het is veel (vaak ook prijzig) materiaal en het kost ook veel tijd om een quilt te maken. Maar probeer het daar eens of bezoek eens een tentoonstelling. Soms hangen daar ook quilts die te koop zijn.

   Succes en als het lukt, laat het eens weten 🙂

   creatieve groeten
   Jenny


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: