decreatieveduizendpoot
Just another WordPress.com site

Rovinj

Voor deze vrijdag bedachten we naar Rovinj te rijden. Dat ligt zo’n 50 minuten rijden bij ons vandaan. De reisgidsen zeggen allemaal, en we hebben er heel wat mee, dat we daar echt moeten zijn geweest. Dus de boel ingeladen en via een mooie route erheen gereden. De tolweg kon ook, maar dat is onzin, via de dorpen is het veel leuker rijden, toch? We moesten via Pula die kant op, en weer kwamen we over dat akelige kruispunt wat vanmorgen absoluut geen naar kruispunt was, sterker nog, het was gewoon leeg. Makkie. Zonder file omhoog richting Vodjan en Rovinj. Wij zien onderweg altijd wel wat waar we hele verhalen omheen bedenken. Zo wordt er aan de weg gewerkt, en dat gaat niet zoals bij ons, denken we. De bomen en stuiken zijn weggehaald, daarvoor in de plaats komt er puin. Waar ze al dat puin vandaan halen, geen flauw idee. Maar de puinhopen zijn hier echt enorm. Twee machines langs de kant en in de wijde omtrek geen werklui te zien. Ja, toen we terug reden was er één mannetje bezig met de tanden van een bak wat puin heen en weer te schuiven, schoot vast niet echt op. Zo hebben ze hier ook nooit van grasmaaiers gehoord, denken wij. Al die mannen zie je bezig met zo’n kantenmaaier. Hele velden worden er zo gemaaid. Als je bij het einde bent kun je aan het beginpunt weer verder gaan. Of zou dat komen dat ook op de velden zoveel van die grote puinstenen liggen?

???????????????????????????????

Als we linksaf slaan zit er onder een verkeersbord, aan de andere kant van de weg, een man met een bosje tuinkruiden. Plastic tasje naast hem. Die is vast auto’s aan het tellen, bedenken wij. Of groene auto’s,

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

want daar zijn we er vandaag al wel een paar van tegen gekomen. (die van de foto reed een hele tijd voor ons, gaaf ding hè?) Dat vergeet je weer, tot je op de terugweg, op datzelfde punt een mevrouw met zo’n bosje groen ziet zitten. Die heeft het tellen overgenomen, want volgens die man waren alle auto’s groen en volgens haar kon dat niet. Nou tel dan zelf…..

Dit keer hadden alle reisgidsen gelijk. Rovinj is een plaatsje waar je geweest moet zijn. Zeer idyllisch, heeft wat weg qua bouw van Venetië en de kerk is prachtig, Dit zagen we toen we de auto gingen parkeren,

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Dit plaatje is wel geschoten toen we de parkeerplaats afliepen langs het water. Daar meren ook de rondvaartboten en/of de veerboten aan. Één van die boten zat stampvol Surinaamse Nederlanders! “Hé man, denk om mijn rug, ja?!”of “Hé joh, denk effe om me hoofd joh”. Dat bleven ze schreeuwen terwijl ze de medepassagiers van de boot af hielpen. Heel vermakelijk om te zien, niet om bij te horen. Zo dachten er overigens veel meer over. Een gezinnetje dat nog bij de railing stond geneerde zich rot. Iedereen keek ook naar de boot, of je wilde of niet.

Ook langs de weg staan kraampjes waar allerlei handwerk wordt verkocht aan de toeristen. Veel eigen gemaakte  sieraden en geschilderde stenen, daar hebben ze er hier toch genoeg van. Maar ook zelf gehaakte of gebreide kleding. De vrouw let op de kraam, zit een klein beetje in het zonnetje en werkt aan een geel truitje.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Het is een doolhof van nauwe straatjes. al die straatjes doen hun best de toeristen zoveel mogelijk prularia te verkopen. Maar ook hier weer veel kleine winkeltjes waar handgemaakte sieraden worden verkocht, of een heel leuk winkeltje waar van aangespoeld wrakhout de mooiste creaties worden gemaakt met Rovinj als uitgangspunt. Helaas hebben we er geen foto’s van, dat mocht niet maar ’t lukte ook niet om dat nog even stiekem te doen. In een gesprekje met de man bleek in de zomermaanden deze ruimte de winkel te zijn en in de winter scharrelde hij het wrakhout op en maakte er in deze ruimte al die leuke dingen van. Elk ding was uniek, want geen stuk wrakhout is gelijk. We hebben er iets leuks voor Linda gekocht. Echt uniek… maar wat…. sorry, dat kan ik natuurlijk niet vertellen.

De vuurtoren is maar klein. Net iets groter dan een lantaarnpaal.

???????????????????????????????

De klokkentoren troont hoog boven het dorp uit en lijkt inderdaad op de prachtige toren in Venetië. De naastgelegen kerk is echt een bezoek waard. Alleen, hier mag je ook geen foto”s maken. Zo jammer, want de ramen bovenin de hoge muren zijn prachtig. Eens vragen of er wellicht kaarten of een boekje van zijn. En zo staan we even later te kletsen met de man die toezicht houdt op het geheel en ook nog wat probeert te verkopen. Hij verteld ons onder andere dat de ramen nog niet zo lang geleden geplaatst zijn. En wij mogen er wel even foto’s van maken, want ja, hij heeft er verder niets over. We bedanken hem hartelijk en lopen nogmaals de kerk door. Maar ja, doordat wij onze camera gebruiken, denken andere gelijk dat dat ook een vrijbrief voor hun is. De ene toerist flits nog harder dan de andere. Flitsen is uit den boze bij kostbare schilderijen en beelden en alle ander kunstvoorwerpen. Sorry voor de overlast die we gegeven hebben, maar wij zijn heeeeel blij met de foto’s. Hier één van de ramen, ze allemaal te laten zien voert iets te ver,

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

We dachten eerst aan het verhaal van Noach, maar als je beter kijkt is het meer de storm die Jezus tot bedaren bracht. Mooi hè? Zo hebben we dus een tiental ramen. De één nog mooier dan de andere. Één raam konden we echt niet fotograferen, voor andere moest je soms ook wat moeite doen, maar dat was het zeker waard.

Buitengekomen was het weer even knipperen tegen het felle zonlicht en hebben we onze tocht door het stadje voortgezet. Genietend van het uitzicht en de nauwe straatjes en steegjes. Echt, deze plaats is zeker een bezoekje waard. Want ondanks alle toeristen was het een gezellige drukte en hing er een goede sfeer.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

We moesten vandaag ook nog een probleem oplossen: Wat Eten We Als Ontbijt? Net buiten de kern van Rovinj lagen een aantal supermarkten heel gebroerdelijk naast elkaar, daar moet toch wel iets te vinden zijn. In de eerste de beste supermarkt hadden ze deeg voor croissantjes in de vriezer liggen. Die hebben we nu maar meegenomen. Plakjes deeg, denken we, die we nog op moeten rollen en af moeten bakken. Net als bij ons de blikjes maar dan plat. We gaan ze straks uit proberen. Ben reuze nieuwsgierig hoe het gaat en hoe het smaakt. Wel lekker, hoop ik, want we hebben gelijk een aantal van die pakjes ingeslagen.

Toen we thuis kwamen was onze was droog terwijl die toch kletsnat was opgehangen. Eerst aan een stukje touw wat nog in de auto lag. Maar de hulp van boven kwam al snel een wasrek brengen. Dat staat beter in de zon. Dus we kunnen weer schoon ondergoed en sokken aan. 🙂  en aan strijken doen we niet.

Advertenties

2 Reacties to “Rovinj”

  1. Hartstikke leuk zo’n beschrijving van een vakantie. We gaan dit jaar niet zo ver weg en zo kunnen we toch een beetje meegenieten. Vooral doorgaan en nog een heel fijne vakantie. Groeten van Saskia


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: