decreatieveduizendpoot
Just another WordPress.com site

Porec en Novigrad

De dag begon al bewolkt, al was de temperatuur wel lekker. Tja, wat trek je dan aan…. een shirtje en daarover een vestje, kan het vest altijd uit. Dat vestje ging in Porec eigenlijk al gelijk uit. Pfff, veel te warm. Als je de reisgids leest krijg je de indruk dat het een plaatsje is als Rovinj. Een kerk en een haven. Toch zijn de plaatsen niet met elkaar te vergelijken. De eerste aanblik is al totaal anders….. al hoe wel ook hier een deel in zee loopt.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

We lopen eerst even naar de Informatie en halen er de laatste stadsplattegrond vandaan. Wij mazzel, de rest pech? Carin zoekt een route en we wandelen rustig door de nauwe straatjes. Veel mannen proberen je een terrasje op te praten, sommige zelfs in het Nederlands. Ook bij de vele winkeltjes staan mensen je naar binnen te lokken. Kom gerust kijken, misschien vind u hier wat u zoekt. Één zo’n mannetje heeft geluk, we vinden een kaart voor Linda en Eduard. Nee, postzegels heeft hij niet, daarvoor moet je naar Post. Die vinden we nog wel ergens.  Vlak bij het winkeltje is ook de kerk die op de Werelderfgoedlijst staat. En dan merk je gelijk het verschil. Je moet 30 kuna betalen om naar binnen te mogen, is nog te doen, maar je staat wel in de rij voor een paar mozaïektableaus. De kans is groot dat je er niet eens echt iets van mee krijgt. Ook dit plekje is door bussenladingen Japanners ontdekt. Wat doen we? We besluiten door te lopen. Jammer, volgende keer beter.

Ondertussen is het gaan regenen, kleine druppeltjes vallen zo af en toe op je hoofd. Het gaat daarna iets harder regenen, oeps! Nu worden we wel nat. Maar de temperatuur is nog steeds aangenaam en de regen houdt ook maar kort aan. Gelukkig. Na een dwaaltocht door de nauwe straatjes zijn we terug op het grote plein, vlak bij de Informatie. Daar is het inmiddels een stuk drukker geworden. Stadswachten (denken we) lopen bedrijvig heen en weer en wijzen de vele toeristen de weg of zeggen dat iets niet mag. Lichaamstaal zegt soms zoveel. We vinden ook het postkantoor. Een lange rij wachtende voor ons, maar ach, we hebben vakantie. Daar wordt toch wel een hele tijd van afgesnoept. Als Carin opmerkt dat het drie in de rij kassa erbij is, wordt er zowaar een loket bij geopend. We krijgen een postzegel op de kaart en schrijven hem gelijk. Buiten staat namelijk ook een brievenbus. Nog even een broodje halen en dan door naar Novigrad.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

We komen achter een rode auto en een vrachtwagen vol stenen te rijden. Rood is hier echt de lievelingskleur van de automobilist. Als we voor elke rode auto die we tegenkwamen een euro hadden gekregen hadden we aan deze vakantie geld overgehouden. Wat ons ook verbaasd is dat er nog vrachtwagens rijden met van die grote stenen. die liggen hier echt overal, waarom ze dan ook nog vervoeren? We kijken ook steeds met verwondering naar alle mensen die langs de kant van de weg iets proberen te verkopen. Zo zagen we vandaag een man met een emmer waarin iets groens zat. Even later ook een vrouw onder een knalgele parasol. Zij had nog een groot bord voor de emmer staan. Wat erin zit, geen flauw idee. Of ze iets verkopen, ik denk het niet, want voor je het weet ben je er voorbij gereden en achteruit rijden is geen optie. Of toch wel? Want de Kroaten houden niet van verkeersregels. Doorgetrokken strepen staan er alleen voor de sier. Regelmatig hou je je hart vast, dit gaat mis…. oh, gelukkig, toch niet. Vlak voor een rotonde inhalen is hier ook heel gewoon. Nog net tussen een paal en de auto door om toch maar als eerste op de rotonde te zijn. Boem is ho…. plons is water…. en tok het kippenhok….! Boem en water is het hier wel, een kippenhok zijn we hier nog niet tegen gekomen.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

In Novigrad is de lucht al een stuk donkerder maar daar laten we ons niet door afschrikken. We nemen gewoon de paraplu mee. Die hebben we even later ook hard nodig. Er worden me toch een paar sluizen opengezet. We staan bij een groep bomen en dan met de paraplu op houden we het redelijk droog. De bui is ook zo weer over. Door naar de kerk. Weer staat de toren los en….. Deze toren is ook te beklimmen. Carin is moedig, die neemt alle 118 treden met gemak. Vanaf de grond is ze niet te zien, zij kan ook de grond beneden niet echt zien als ze boven is. Van het uizicht zijn helaas ook nog geen foto’s voor mij beschikbaar, die staan nog op haar kaart. Wel de toren kan ik laten zien, zal ik dat maar doen?

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

In Novigrad waren er gelukkig geen mannetjes die je naar binnen lokten. Wel een paar winkeltjes of kraampjes waar je wat kon kopen als souvenir maar de kraam hier bij de kerk, bijvoorbeeld, lag vol handelswaar maar de verkoper was in geen velden of wegen te bekennen. Wat een vertrouwen.

Ook kwamen we heel veel Nederlanders tegen, deze keer. Hier bij de kerk liep een gezin. Ma: “Hé, een kerk.” Kinderen in koor “Ja, maar daar gaan we niet in!”  soms willen we gewoon ook niet bij de landgenoten horen, die gaan soms zo tekeer dat je je eigen plaatsvervangend rot schaamt.

Rond half vijf rijden we terug naar Vinkuran, wat nog anderhalf uur rijden van Novigrad afligt. De lucht was dreigend, de donkere wolken pakten zich samen. In de verte gloort wel het licht. Maar het duurde nog wel even voor we daar waren.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

We hebben dan ook een flinke bui over ons heen gekregen, de ruitenwissers op heel snel konden het bijna niet bolwerken, zo hard regende het. Het was ook zo weer over, wat we helemaal niet erg vonden.  Ondanks dat er af en toe een buitje viel hebben we het behoorlijk droog getroffen. De temperastuur was rond de 25 graden, dus koud was het zeker niet. Het is ook heel raar om in je shirt onder een paraplu te lopen. Thuis had je je jas al lang aangehad. Maar ja, we zijn niet thuis….

Advertenties

Geen reacties to “Porec en Novigrad”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: