decreatieveduizendpoot
Just another WordPress.com site

Vrsar

We hebben alle bezienswaardigheden en parken in de buurt gezien, dachten we, maar er bleef volgens de reisgids nog een mooi plekje over, Vrsar. Ja ja, ik weet het wel, je kunt in veertien dagen lang niet alles gezien en beleefd hebben, maar de belangrijkste hebben we toch wel gehad. Goed, we reden rond half twaalf naar Vrsar toe. Een uurtje rijden hiervandaan omdat we altijd door de omleiding bij Pula moeten, en die neemt zeker tien minuten extra, zo niet meer.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Op één van de vele rotondes die Pula rijk is voegt er voor ons een Renaultje 4 in. De rechterkant schuurt haast over de weg zo scheef rijdt hij. Ook kan het autootje maar moeilijk op gang komen. Ja logisch! Er zitten me toch drie zwaargewichten in. Arm autootje. Het is opvallend hoeveel van deze Renaultjes hier nog rijden.  Zo komen we vandaag ook een knal  oranje exemplaar tegen, die staat geparkeerd bij één van de vele kraampjes langs de weg. Het wagentje in Vrsar spant voor deze dag wel de kroon. Die moet een korte bocht maken en zit daarbij drie keer tegen de muur aan. Dit is zeker: arm autootje!

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Maar de man reageert in het geheel niet op alles wat hem vanuit het huis wordt toegeroepen. Ook de man op de straat die er achteraan rent om te kijken of dit wel goed gaat, staat in het niets te praten. De automobilist gaat gewoon, nou ja gewoon, zijn eigen gang en rijdt na deze drie keer boem is ho, keurig verder naar beneden, bekommert zich absoluut niet om muur of auto en loopt naar het huis cq bouwwerk toe. Hoezo stoïcijns? Als er een vrouw achter het stuur gezeten had, had je gelijk een vrouwonvriendelijke opmerking gekregen, hier ging men gewoon verder tot de orde van de dag.  Hoewel we natuurlijk niet weten wat er door de mannen naar hem toegeroepen was, eerlijk is eerlijk!

Goed, terug naar Vrsar. Wederom een stadje op de berg. maar hebben we de afgelopen dagen steile helling gelopen, dit keer spande deze berg wel de kroon. en natuurlijk stond de auto helemaal onderaan die bult geparkeerd en was de kerktoren helemaal bovenaan. Om moed te verzamelen (grapje hoor!) hebben we eerst de boulevard en de havendijk gelopen. Daar stonden langs het water allemaal kleine kunststukjes. De één iets mooier dan de ander, maar leuk stond het wel. Carin is nog verder gelopen om te zien waar al dat kunstgebeuren naar toe ging, maar dat liep tot ver buiten het centrum door. Dat is misschien voor straks en anders maar niet. Zo spectaculair zijn die dingen nou ook weer niet.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Behalve deze dan, die vonden we wel prachtig. Oké, die was ook een stuk groter dan de rest. Wellicht scheelt dat? We zijn rustig aan naar boven geklommen en hebben de kerk bewonderd. Ook hier waren de ramen weer prachtig. Daarvoor gaan we ook eigenlijk naar binnen, meestal.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Onderweg naar boven zijn diverse uitwijkplaatsen waar je even van het uitzicht kunt genieten en tegelijk even uit kunt puffen. Ondanks de prachtig heldere dag is het om foto’s te maken net weer te helder, de lucht lijkt alles wel te verslinden. zo krijg je alsnog wazige foto’s. Op één zo’n uitwijkhaventje met vergezicht staat een schattig bankje.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Twee stenen poppetjes kijken uit over zee, Carin kijkt met ze mee om te zien wat zij zien. We besluiten om om de beurt op de bank te gaan zitten en dan te fotoshoppen zodat we er samen op komen te staan. Maar dan komen er een mevrouw, mijnheer met zoon aan. De meneer zegt gelijk, in het Nederlands :), joh, zal ik jullie er samen even opzetten, dat is toch veel makkelijker. Hij knielt al voor ons neer, neemt het toestel over en maakt een leuke foto.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Na onze klimpartij hebben we een broodje met geitenkaas gekocht, denken we, en roomcroissants. Zijn naar de haven teruggelopen en hebben daar heerlijk in het zonnetje onze lunch genuttigd. Daarna zijn we naar de beeldentuin gereden. De informatie in Vrsar had zelfs een Nederlandse beschrijving van de plaats en van het net buiten de stad gelegen sculpturenpark. De auto hebben we in de schaduw geparkeerd op een plek die eigenlijk geen originele parkeerplaats was, maar we hebben ons aan de gewoonte van dit land aangepast. Gewoon parkeren waar het jou uitkomt. Het park heeft een flinke oppervlakte en er staan zo’n 25 sculpturen. Dusan Dzamonja maakt al sinds de jaren vijftig kunstwerken. Hij is geboren in 1928 en woont vandaag de dag afwisselend in Zagreb, Vrsar of Brussel. Het is prachtig werk maar wij vonden het wel een beetje veel van hetzelfde.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Veel kunstwerken lijken op dit kunstwerk. Ronde bogen, soms met een uitsteeksel eraan, die in allerlei manieren aan elkaar gemaakt zijn. Het is allemaal metaal, het lijken wel kleine ketens die aan elkaar gelast zijn.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Ook de bollen en hoge figuren zijn op deze wijze gemaakt. De witte beelden zijn van een soort polyester gemaakt.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

De zachte ronden vormen zijn zeer aanspreken. En die ronde vormen zijn in bijna alle werken terug te vinden. Het was heel leuk om met je fototoestel met de vormen te spelen en dan krijg je hele andere dingen dan het beeld dat er staat. Het voert te ver om dat nu allemaal te laten zien. Zijn jullie nieuwsgierig dan kom je de foto’s maar een keertje bekijken.

Op de heenweg hadden we eindelijk de plaggenhutjes van dichtbij bekeken. Daarbij werden wij weer angstvallig door een oud mannetje in de gaten gehouden. Als je naar hem keek draaide hij zich vliegensvlug om en deed hij net of hij niet naar ons keek. Maar ondertussen. Op de terugweg nog even eten voor de laatste twee dagen gehaald. Onze Kuna zijn nu bijna op. Misschien nog een ijsje maar dan is het over en uit en gaan we terug over op de Euro. Want zaterdag moeten we helaas de terugreis weer aanvangen. Zo jammer…… zucht!

 

Advertenties

Geen reacties to “Vrsar”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: