decreatieveduizendpoot
Just another WordPress.com site

Seizoensafsluiting

Net als bij vele andere groepen en instanties wordt ook bij het natuur en Milieuplatform Ermelo het seizoen afgesloten. Niet dat ze in de zomer stil gaan zitten hoor, nee verre van dat. Maar het is een leuke reden om een uitje te bedenken.

Zo melden we ons allemaal al om half vijf bij het ‘clubhuis’ aan de Torenlaan. Daar stond de koffie en de thee op ons te wachten en een heerlijke krentenbol, al dan niet met een plakje kaas belegd. Mmmh, lekker. Daarna ging de grote groep op de fiets richting Horst, naar het Theehuis op ’s Heerenloo. Nadat alle fietsen en de auto een plekje hadden gevonden werd de wandeling over het zorgterrein gestart. Dat de kerk daar niet zomaar stond, ja dat wisten we wel. Maar dat het precies op het drie-internaten-punt stond was voor mij nieuw. Klinkt wel logisch ook. De directeur zag er ook hoogst persoonlijk, vanaf zijn wat hoger gelegen zitplaats, op toe dat alle verpleegsters de zondagavonddienst niet zouden missen. Met verlof of niet…. moet je nu om komen, men ziet je aankomen (en dat is maar goed ook, hoor)

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Behalve over de gebouwen vertelde Gert ook over de bijzondere bomen die er overal op het terrein staan.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Van dit prachtige exemplaar weet ik ook echt de naam niet meer te noemen. Maar er komt een soort nootachtig iets aan te hangen. Ook nu is hij prachtig.

 

 

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

In dit huis woonde vroeger de directeur. Hij kon over het hele terrein heenkijken en zo alles goed in de gaten houden. Het huis stond ook wel iets hoger dan de rest van de gebouwen en de bomen en struiken waren toen ook nog niet zo groot als nu. Het is allang geen directeurswoning meer, nu wonen er drie mensen in. De meneer die naar buiten kwam vertelde wel dat het binnen ook niet meer zo luxe was als vroeger. Maar nog wel goed te doen, gelukkig, want anders was het allang vervangen.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Deze boom schijnt heel wat te kunnen vertellen over alle romances die onder zijn takken zijn ontstaan. Eén keer per jaar was het feest op de stichting en kregen soldaten, die in de kazerne in de buurt gelegerd waren, een speciaal pasje om het feest mee te komen vieren. Tja, dat is de kat op het spek binden, natuurlijk.

Ooit van een laantje met zwarte berken gehoord? Nou, ik niet. Gisteren heb ik het met eigen ogen kunnen zien. Wat bijzonder dat er niet meer van dat soort laantjes in Nederland te vinden zijn. Het is zo mooi.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

De bast van de zwarte berk wijkt af van de normale berkensoort. Is meer gebarsten en donkerder, althans, dat laatste neem ik zo aan.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

De bouw van deze school is geïnspireerd op de gebouwen van de architect Dudok. In Hilversum staat een gebouw wat er sprekend op lijkt, alleen is dat wat kleurrijker. Euh, dit gebouw zal wel op dat in Hilversum lijken 🙂

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Ook bij het voormalige meisjespaviljoen staan we even stil om te luisteren naar het verhaal van de directeur die in 1909 (heb ik dat goed onthouden) werd ontboden op paleis het Loo in Apeldoorn. er zou een prinsje of prinsesje geboren worden en daarbij was zijn raad nodig. De man ging natuurlijk als een haas op pad maar onderweg werd hij tegengehouden door agenten. Daar was de melding binnengekomen dat er een gevaarlijke gek op weg was naar het Loo en dat hij zich voordeed als dokter. De arts heeft moeten praten als Brugman om toch op tijd op zijn afspraak bij de Koninklijke familie te zijn. Men vermoed dat dit een streek is geweest van de meisjes die hier woonden.  Kort na dit voorval schijnt prinses Juliana geboren te zijn. En we weten het allemaal, koningin Wilhelmina duldde geen nee…

 

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Het verhaal over in bad gaan doet je echt griezelen. De avond ervoor werd het kokende water in de tobbes gegooid. De volgende morgen gingen dan de cliënten in bad, daarna werd de kleding erin gewassen en tot slot ook nog de sokken. Gelukkig kregen de zusters hun eigen badkuip. want die van de (nieuwe) gasten konden wel eens gebruikt zijn bij het verwijderen van vlooien en ander gespuis. Ik hoop wel dat de meest schone eerst in bad mocht en de degene die het meest geboend moest worden als laatste. Maar alleen de gedachte al deed mij de rillingen over de rug lopen. Yek!

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Er staat inmiddels ook de nodige nieuwbouw op het terrein, voorzien van alle hedendaagse gemakken. Hier hoef je niet één keer per week in bad. Althans, dat mag ik voor ze hopen, want je weet het maar nooit met al die bezuinigingen in de zorg.

 

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Bijna iedereen wilde wel even in het boomprieel kijken. Er waren er zelfs bij die hier wel een nachtje zouden willen slapen. Dat lijkt me ook wel heel bijzonder, maar of ik dat zou doen…. mmmm ik weet dat nog niet zo net. Het lijkt me een hele belevenis, dat wel, maar al die prikbeestjes ’s nachts lijkt me minder.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Deze ‘zwemvliezen’ zijn van een boom die noch een naaldboom noch een loofboom is. Tja de naam ben ik al weer kwijt, maar de boom is prachtig.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

We eindigen onze prachtige wandeling onder de bloeiende en zoemende lindeboom. Daar zijn de bijen druk bezig om de ingrediënten van  Lindehoning voor ons te verzamelen. Er moeten wel honderden bijen in die boom zitten want het zoemen is luid en duidelijk te horen.

Het was werkelijk een genot om met Gert hier te hebben rondgelopen. Dank je wel…. en van mij mag dit zeker nog eens herhaald worden.

Advertenties

Geen reacties to “Seizoensafsluiting”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: