decreatieveduizendpoot
Just another WordPress.com site

AH

Het is een zaterdagmiddag als ze tot de ontdekking komt dat ze een boodschap bij de AH is vergeten die met bonuskorting toch wel erg voordelig is en die ze vaak gebruikt. Dus op naar Appie. Per slot van rekening moet je woekeren met je weinige centjes.

In de winkel schiet een mevrouw haar aan. Je kunt nu een gratis foto maken. We schieten een reportage en na anderhalve week kun je dan een leuke foto ophalen. Trots als ze op haar kind is zegt ze natuurlijk ja. De kleine vind het ook wel goed en er worden een aantal foto’s gemaakt. Aan het eind krijgt ze een kaartje met daarop het afhaalnummer en op de achterkant een soort van prijslijst.

Het is woensdag, anderhalve week later, en de gratis foto kan opgehaald worden. Bij de geimproviseerde toonbank staan al drie vrouwen te dubben. Ze wacht geduldig tot ze aan de beurt is. Dan wordt er een joekel van een linnen vierkant neergezet met daarop haar kind. Erg leuke foto’s en erg leuk gemaakt. Er volgt een sepia-uitvoering van weer een andere foto met daarbij de naam vermeld in mooi krulletters. Ook de zwart-wit foto op linnen is een plaatje. Am passant worden er nog een paar gewone foto’s neergelegd die stuk voor stuk juweeltjes zijn. De gratis foto is alleen niet zo leuk. Dat moet de allerlaatste gemaakt foto zijn, toen het wel genoeg was en de fotografe al zei dat dit zo erg was omdat ze er al genoeg had. Ze had ook foto’s in overvloed geschoten.

En deze  hele uitstalling kost?…… Ja,  raad eens? 80 euro? Veel te weinig. Maar liefst € 214.00. Ze schrikt zich wezenloos. Nou ja, je hoeft het niet allemaal te nemen, zegt de fotografe. Kijk, ze wijst op het lijstje achterop de inleverkaart. De goedkoopste foto is 9 euro. Dat is die niet zo leuke maar dan ook met een soort pasfoto’s eraan. Dan komt 16 en 22 euro, om zo lekker snel op te lopen naar 124 euro die vandaag voor het koopje van 99 euro weg mag.

Dan komen de tranen. Zoveel geld heeft ze absoluut niet. Dan kan ze maanden niet eten. En dat gaat toch voor. (zo wordt weer eens benadrukt dat je na een lange studie geen werk kunt vinden, dat je van bijna niets moet rond zien te komen terwijl je zo graag wilt werken en gewoon zou willen kunnen uitgeven zonder elke cent om te moeten draaien) Ik mocht toch een foto uitzoeken voor niets? vraagt ze nog. Nee, dat had ze verkeerd begrepen. Die foto, en ze wijst naar de niet zo leuke foto, die krijg je, de rest moet je betalen. Helemaal niet kiezen. Tja, voor haar was er ook geen keuze. Gelukkig was er iemand die twee foto’s voor haar wilde voorschieten totdat er betere tijden zijn.

Maar het gaat me even om de moraal van dit verhaal. Bij een grootgrutter die pretendeert op de kleintjes te letten is dit toch een erg duur ‘grapje’. In een tijd van crisis, al schijnen we er iets uit op te krabbelen, is dit toch wel een erg duur setje foto’s en linnen. Alleen al het idee dat de foto van je kind de versnipperaar ingaat, maandag, brengt veel tranen naar boven. Ach, het is maar een foto, je hebt je kind dan toch nog in levende lijve, was de reactie van de fotografe. Want de mevrouw wilde nog wel even weten wat er met de foto’s die niet gekocht werden, ging gebeuren. En je mocht tot 18.00 uur op je beslissing terugkomen en ze alsnog komen halen. En tot maandag had je ook de tijd om via internet te reageren.  Behalve het feit dat je zo voor een voldongen feit gezet wordt dat je er verdrietig van wordt vind ik dit ook vernietiging van materialen die niet nodig zijn. Van alle dames (ja dat waren het op die tijd alleen maar) waren er ook een aantal die na lang nadenken toch alles kochten. Maar de meeste gingen met alleen een foto naar huis, het is toch niet zo maar op te brengen?

Gelukkig is er een zusje van een zwager die prachtige foto’s maakt en die dat ook best nog wel eens voor haar zou willen doen. (van haar dikke buik is ook een leuke reportage gemaakt) Verder een (schoon) zus en een moeder die veel mooie plaatjes van het kind schieten. En natuurlijk is dat niet zo gelikt als bij deze fotosessie. Toch blijf ik het erg vinden dat je van een gratis foto van/bij Albert Hein zo verdrietig kan worden.

 

Advertenties

Geen reacties to “AH”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: