decreatieveduizendpoot
Just another WordPress.com site

Zwitserland en regen

Met het weer weet je het maar nooit. Toen we wakker werden scheen de zon al uitbundig over het natte land. Nergens van die wolkpluimen of mist. Het land was ook kurkdroog, dus waarschijnlijk heeft die de regen met liefde geaccepteerd. Het was zo warm dat we zelfs buiten konden ontbijten, dat was iets wat nog niet eerder kon. Lekker. We hebben nog een beetje aangetut met zuigen, opruimen en dweilen en na de koffie/thee zijn we ingestapt. Nou ja, niet gelijk, eerst de ramen schoongemaakt van de zandregenbui van de avond ervoor.

13 02 (1) zand geregend

Zo zag ongeveer de hele auto eruit. Maar binnen is het schoon en dus op weg naar Zwitserland. Wel via de mooie toeristische binnenroute natuurlijk. Het is genieten van alle prachtige kerkdorpjes en bloeiende alpenweides. Uiteindelijk moet je dan toch altijd weer een stukje autoweg, maar na de afslag richting Zwitserland is het ook weer slingeren en draaien. Je komt volgens de kaart in een stukje niemandsland maar wat wel van Oostenrijk is. Overal staan al borden dat het zollfrei gebied is. Bij wegwerkzaamheden komen we voor het rode verkeerslicht te staan. Voor ons een rood autootje. De berijder van dit geval durft niet echt, dat hadden we al gemerkt, maar nu was het helemaal erg. Of sloeg de motor express af? Stoere werklui… mmm daar kan je van onder de indruk raken 😉

13 02 (77)

We moeten nog een poosje achter deze rode auto blijven rijden, maar bij een volgende hellingproef is het over en uit en ‘haast in paniek’ wuift de dame in kwestie die achter het stuur zit dat we door moeten rijden, langs haar heen. Ze heeft het echt niet meer. Dan vraag je je werkelijk af, wat doe je hier dan, je bent een gevaar op de weg. Maar vooruit… wij er langs.

Bij de douanepost zit niemand. En dat terwijl er al kilometers lang bordjes staan dat de Zoll er aan komt en dat je je paspoort gereed moet houden.

13 02 (83)

Bij Samnaun kiezen we ervoor om dorf te volgen. En ook hier kennen ze de meeste parkeerplaatsen toe aan de eigen klanten. Aan het begin is een parkeerplaats, maar die waren we al voorbij. Uiteindelijk toch gekeerd en daar geparkeerd, juist geschat, weer vlak bij de politieparkeerplaats. Veilig gevoel, toch?

Er was alleen een maar… het regende in Zwitserland. Niet echt hard maar toch wel zo dat je er flink nat van zou kunnen worden als dit zo doorzet. Toch maar een jas aan en de paraplu mee. Hadden we dat maar nooit gedaan, zucht… want al snel was de bui over en werd het veel te warm om met je jas aan te lopen. We hebben toen de taken verdeeld. Carin ging de foto’s maken en ik fungeerde als kapstok voor jas en paraplu. Dus veel foto’s van Samnoun kan ik niet laten zien, nu.

De benzineprijs scheelt aanmerkelijk hier, maar de overige prijzen zijn nog steeds behoorlijk.

13 02 (117) ook zonder btw erg duur

 

Het is of ongelooflijk prijzig of het is kitsch en goedkoop spul wat nog even duur de deur uit moet. Carin heeft nog wel een leuke sleutelhanger gevonden voor de verzameling maar met meer zijn we er niet weggegaan. Souvenirs is sowieso niet echt veel. Althans, niet wat wij mooi vinden.

We houden het dorp voor gezien en rijden terug naar Oostenrijk. Ook nu zit er bij de douanepost niemand te controleren. Paspoorten kunnen weer terug de tas in. Nou, ik zou toch nog maar even wachten als ik ons was. Een paar kilometer voorbij de grenspost, op een stukje uitvalbasis, staan vier mannen met gele hesjes aan auto’s van de weg te dirigeren. De Zwitser voor ons mag doorrijden, de Duitser daarvoor niet en ook wij worden van de weg gehaald. Ik pak gelijk de paspoorten maar dat geloofden ze wel. Nee, of we wat gekocht hadden in Zwitserland? En of ze het even mochten zien. Carin zei later ook dat de man vroeg of ze uit wilde stappen. Dat heb ik niet gehoord, waarschijnlijk net te druk bezig met de paspoorten.

Carin mocht de klep openmaken en daarna de sleutelhanger laten zien. Is dat alles? Ja echt! In alle tassen werd gekeken. En overal onder ook nog. En het is een flinke chaos achterin met jassen, tassen, boekjes en paraplu’s.

13 04 (27) wel autocontrolle

Toen kwam er eentje naar mij. Kijken in mijn fotokoffer, kijken in het dashboardkastje, het mapje met cd’s moest open,  ja zelfs in de zak met drop heeft hij gekeken en nee, hij wilde geen Hollandse lekkernij proeven.

Nogmaals vroeg hij of we geen dingen meer hadden meegenomen en weer zeiden we nee. We drinken geen alcohol en we roken ook niet. Wat moeten we er dan mee. En lekkere luchtjes kopen we wel via Eduard 🙂 die heeft er genoeg in zijn mapje zitten die heerlijk ruiken. Maar dat hebben we hem niet verteld. En nou konden we ook wel zeggen van man, heb je de prijzen gezien van een flesje parfum? Dat is voor de gewone sterveling toch niet te betalen! 🙂 Ach, ook dat hebben we maar niet gedaan.

Uiteindelijk mochten we doorrijden, al vermoed ik wel dat we het gesprek van de dag zullen zijn. Want we werden door vier man nagekeken met een zeer twijfelachtige blik in de ogen en waarschijnlijk vinden ze ons knettergek dat we in een plaats gaan kijken waar geen BTW hoeft te worden betaald en dan alleen met een sleutelhanger naar huis gaan. Het klinkt ook wel gek als ik dit zo terug lees. Of hadden we het van de benzine moeten vertellen? Hij heeft er niet naar gevraagd 🙂 Trouwens, dat bedacht Carin ook kilometers verder pas.

We wilden via het Kaunertal terug rijden, alleen, hoe meer we de grote weg naderde hoe grijzer het werd. Prachtige Jakobsladders kwamen uit de lucht. Jongens, daar regent het vast vreeslijk….

13 04 (31)

Nog geen paar minuten later reden we ook zelf in die bui. Het waaide ongelooflijk hard. Wat ook aan al het  andere verkeer op de weg te merken was. De snelheid ging gelijk omlaag. Het regende en hagelde zo hard dat de ruitenwissers op de snelste stand het niet bij konden houden. Omdat iedereen zich gelijk aangepast heeft aan de weersomstandigheden gebeuren er geen gekke dingen. We besluiten ter plekke vandaag naar Landeck te rijden om te kijken voor nog een souvenir. Misschien kunnen we dan morgen nog naar het dal toe.

Ook in Landeck regent het pijpenstelen. Nog snel even broodjes bij de Lidl gehaald en dan geparkeerd bij de C&A en de Spar. Daar kun je door de winkel heen lopend zo naar het andere straatje. Dat lukte prima. We vonden wel iets leuks maar dat was al beschadigt en verder… nee, niet echt iets leuks of moois of… Ik bedacht me veel te laat dat we bij die aardige mijnheer van de borduurzijde ook nog wel even hadden kunnen kijken voor een Oostenrijks bandje. Helaas, te laat bedacht. Tenzij we vandaag nog daar komen.

Gingen we vanmorgen op stap met ruim 26 graden op de thermometer, toen we terugkwamen was dat inmiddels weer 16 graden geworden, met in de bui zelfs 11 graden als dieptepunt. Het is verder droog gebleven. Het is een prachtig gezicht om te zien hoe een wolkje ontstaat en even later weer uiteen valt in de bomen. De zonsondergang was prachtig en zette de bergen bij het Kaunertal in een gouden gloed. Morgen toch weer mooi weer?

13 04 (81)

Toen we gisteravond naar bed gingen heb ik voor het eerst hier de gordijnen in de slaapkamer dicht gedaan. Het weerlichtte in de verte en ik ben absoluut geen held met onweer, dus buitensluiten die flitsen. Alleen, was het niet nodig geweest want er is geen druppel regen meer gevallen en onweer is er boven Fliess al helemaal niet geweest. Deze morgen schijnt de zon al weer volop. De boer heeft met zijn zeis de strook beneden aan gemaaid en het hooi handmatig op de kar gegooid. Wat een harde werkers zijn het toch. Toen we gisteren langs de boerderij reden dachten we eerst dat hij een vrije dag had genomen omdat de kar bij de deur stond. Maar niets is minder waar, een hoekje om en zie daar, de boer op een vreemdsoortige trekker.

Dan is het al weer de laatste dag van de vakantie hier in Fliess. Nog geen idee wat we gaan ondernemen vandaag. Niet te veel want ja, er moet ook weer ingepakt gaan worden en morgen moeten we weer terugrijden ook. En dat doen we toch het liefst een beetje goed uitgerust, want de datum op de kalender voorspeld niet veel goeds: vrijdag de 13e… oef! 🙂 Wie bedenkt dit?

Ik weet ook niet of ik morgenvroeg nog een blogje kan maken, ik vermoed van niet want we willen kijken toch een beetje bijtijds te kunnen gaan rijden. Misschien vanavond nog, anders is het nu voor het laatst

Onze laatste? vakantiegroetjes….

 

 

Advertenties

2 Reacties to “Zwitserland en regen”

  1. Voorzichrig aan terug, en het was weer gezellig om mee te lezen.

  2. Geen dank, graag gedeeld…Fijn dat je het leuk vond om zo mee te beleven 🙂
    groetjes
    Jenny


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: