decreatieveduizendpoot
Just another WordPress.com site

het hoge noorden

Misschien val ik wel in herhalingen hoor, maar we genieten van het prachtige Groningse land. Het weidse uitzicht, de koeien en schapen in de wei. maar ook van de prachtige Borgen en de kleine huisjes. De mensen zijn vriendelijk, knopen maar wat graag een praatje aan. Aan de bewegwijzering mogen ze hier nog wel wat doen, maar ook daar is overheen te komen. Je rijdt gewoon een kilometertje om. En zo lang dat rijden is hoor je mij niet mopperen 😉 Zo zijn we gisteren via allerlei kleine plaatsjes naar het hoge noorden gereden om uiteindelijk in Delfzijl ‘te stranden’. De plaats heeft een klein centrum en ook hier weer heel veel kleine winkeltjes waar je lekker even kunt neuzen en waar niemand je boos aankijkt als je niets koopt. Integendeel, ze knopen gewoon een leuk praatje aan. We zijn in een winkeltje geweest dat officieel nog niet eens open was. Daar moest nog van alles opgehangen worden en ingeruimd. Het is een soort ‘huur een kast’ winkeltje met vooral zelfgemaakte spulletjes. Er lagen prachtige, gehaakte spreien in bruintinten, paarstinten met wit en eentje met heel veel roze erin of een prachtige zwart met rood en geel. Bijpassende kussen erbij en het kan zo op je bed.

12 (22)

Het winkeltje draait op vrijwilligers om zo de huur te kunnen betalen. De ene mevrouw, met wie we stonden te praten, was de initiatiefneemster en de drijvende kracht achter het geheel. Ik denk haar zus, want ze leken wel erg op elkaar, maar ja, dat zegt niet altijd wat, was er voor de huishoudelijke en schoonmaak taken. Dat vond ze gewoon leuk om te doen. Voor haar geen steekjes en bolletjes wol. Ze gaan er ook cursussen geven of gezellige ochtenden waar je je eigen handwerkje kunt maken. Erg leuk bedacht. En ik weet zeker dat de kasten zich binnen niet afzienbare tijd zullen vullen met mooie dingen.

De mensen bij de VVV waren ook erg vriendelijk. De man kwam met nog zoveel dingen aandragen dat we eigenlijk nog niet naar huis kunnen vrijdag. En wat hebben ze hier veel kunst staan. Ook dingen waarvan je je afvraagt wat het nou moet voorstellen of wat het nut van die plek is. Zoals deze neus bijvoorbeeld. Zomaar tussen het groen met daarboven een weg. Ergens achteraf bij de winkels.

12 (1)

Misschien zit er een verhaal aan vast of is daar ooit een vliegtuig geland wat daar niet had moeten landen. Maar, sorry kunstenaar, we snappen deze niet helemaal, of beter, helemaal niet. Dit gaat dan veel beter 🙂

12 (4)

12 (6)

Met die man maak je toch zo een praatje. Delfzijl telt ook de nodige kerken en daar zitten er een paar vlak bij elkaar. Ook is er een prachtige molen. Na onze strooptocht door de binnenstad zijn we naar de dijk gereden, niet zo heel ver van het centrum af. Op de heenweg hadden we al geprobeerd een bordje met ‘zeestrand’ te volgen maar die bordjes hielden ineens op te bestaan. Langs allerlei chemische bedrijven zijn we toen de stad binnengereden. Nu is het een fluitje van een cent. Ook hier, op en langs de dijk, staan kunstwerken. Of alleen de bordjes ervan nog. De vlaggen zijn jammer genoeg verdwenen. Weggewapperd zullen we maar denken. Deze paal staat vol tekst en als je er tig keer omheen gelopen bent weet je het vast niet meer wat er staat omdat je dan duizelig bent.

12 (57)

Op een vloed/golfbreker zitten heel veel vogels te dutten of zich op te doffen of ze kijken uit over het water.

12 (82)

Een eindje verder staan de vogels met hun pootjes in het water op zoek naar eten.

12 (112)

De strandhuisjes, ook een kunstobject, kan wel een opknapbeurt gebruiken. 12 (117)

De knaloranje toiletunit is helemaal een aanfluiting in het geheel. Zo ga je niet met kunst om, toch. Of zijn het gewoon badhuisjes en is er geen kunst aan? Dat kan ook nog. Op de paal bovenop het hoogste punt zit een meeuw, hem zal het hout zijn wat wij er van vinden, het is zijn plekje en een goede die hem er weg krijgt.

12 (175)

En je wil je nog eens een nachtje bijzonder slapen dan is er een hotel met in ieder geval een heel vriendelijke ober/barman. (we mochten van hem wel even beneden gaan plassen) Aan de buitenkant niet zo gelijk het hotel wat je uitkiest maar van binnen ziet het er top uit. Hangen ook mooie foto’s van Groningen in de gang benedendeks. En zeg nou zelf, welk hotel heeft er zo’n lange gang om binnen te komen als dit hotel op palen? (nee, ik heb geen aandelen in het geheel)

12 (97)

Op de weg terug naar huis zouden we nog even naar de Dollard rijden om daar ook nog even over het water uit te kijken.  En eventueel door naar Noorkaap, het noordelijkste puntje van Groningen en het vaste land. Maar we waren Delfzijl nog niet uit of er was een soort van wolkbreukje. Wat me gelijk op het weer brengt. Het was niet echt koud, af en toe piepte de zon door het wolkendek heen. De voorspelde buien zijn niet gevallen, althans, niet tot vier uur. Termunten hebben we gelijk laten vallen, een nat pak was niet echt ons doel vandaag. Maar ongeveer bij Finsterwolde (naam was moeilijk te lezen op de kaart) klaarde het al weer op en bij Winschoten scheen de zon al weer. Dus het was echt een bui. Pas in de loop van de avond is het gaan regenen, af en toe storten de druppels echt uit de grijze wolken. Ook vannacht heb ik het flink tekeer horen gaan en de bui om half zeven was ook van de categorie behoorlijk. Nu regent het zachtjes. De eenden spetteren er ondanks de regen vrolijk op los en kwetteren dat het een lieve lust is. Die zien deze bui vast als een lekkere douche. Voor ons zelf hoop ik dat deze bui de laatste is van vandaag en dat het zo weer droog wordt. En nu maar eens kijken wat het vandaag gaat worden. We hebben inmiddels weer een behoorlijke lijst waaruit we kunnen kiezen. Was de vakantie maar een weekje langer….. zucht!

Advertenties

Geen reacties to “het hoge noorden”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: