decreatieveduizendpoot
Just another WordPress.com site

Terugkomdag TT888

Het zal me niet weer overkomen, verdwalen in Hilversum. Dus gewapend met Tomtom, uitgeprinte route en plattegrond,

mediapark plattegrond

vertrok ik ruim bijtijds naar het Mediapark. Om daar, zonder hulp van 🙂 keurig in één streep (figuurlijk dan) naar toe te rijden. Bij de poort werd ik klaarblijkelijk niet helemaal verwacht want het duurde even voor ik contact kreeg en nog iets langer voor de poort open ging. Uiteindelijk gingen de slagbomen omhoog en mocht ik het park op. Netjes geparkeerd, vlak bij de ingang. Fijn hoef ik niet zo ver te lopen. Tja, en toen binnen zien te komen. De bel zit redelijk verstopt maar, jammer voor degenen die hem geplaatst heeft, toch gevonden ;). Tja, als ik verwacht werd… De deur ging open en in de hal zaten al drie dames. Voor de ondertiteling? Ja. Kom er bij zitten. Verder niemand. Deze dames waren met de trein gekomen en moesten ook even wachten om binnen te mogen komen. Bij de mensen na ons verliep dat iets soepeler. We begrepen dit best hoor, veiligheid voor alles.

Caroline kwam ons ophalen met nog een aantal dames en een heer. Alleen, klein probleempje, de bezoekerspassen waren er niet en die heb je eigenlijk nodig om het gebouw in (en straks weer uit) te mogen. Dit is creatief opgelost en hoe ga ik niet vertellen. Maar het heeft enorm op onze lachspieren gewerkt dus het ijs was snel gebroken. Nog even wachten op de laatste man en toen Richard er ook was konden we naar boven. Daar stonden heel veel laptops met toetsenborden op ons te wachten. Net als de koffie en de thee. Ha, lekker.

Na een warm welkom en voorstelrondje begon het echte werk. We gaan namelijk meer doen dan domweg de tekst intikken. We gaan ook een beetje regisseren, titels vast zetten en kleurtjes geven. En dat doe je niet zo maar even, daar zit een heel protocol aan vast. Leuk! Om te oefenen kregen we een stukje van de allerlaatste ‘Man bijt hond’ uitzending. Pfff, een vreemd toetsenbord werkt al anders dan je eigen maar nu moet je ook nog eens heel goed denken aan tijd, kleur, loopt beeld en geluid gelijk enz enz. Leuk, maar ook bewerkelijker. Ik moet door het opstarten van de Tienercatechese, Paasnachtwake en Kerstdoemiddag en de Regiodag organiseren nog beginnen dus ik heb nu een week de tijd om het netjes in te leveren. Met alle nieuwe dingen. Het waren maar vijf minuutjes uitzending. En het werk van één van ons werd er uitgepikt om na te kijken. Dan moet het programma dus eerst alles netjes omzetten voor je daarmee verder kunt werken. En dan zie je toch de kwaliteitsverschillen met iemand die dit elke dag doet. Naóme was soms wel eens iets te vlug met alle knoppen maar het was ons allemaal wel duidelijk. We waren precies op tijd voor de lunch klaar. Lekkere broodjes, genoeg te drinken, een doos vol heerlijk fruit en een gezellige babbel. Na de lunch kregen we een rondleiding door de vernieuwde studio’s. Werd uitgelegd hoe het één en ander werkt en maakten we kennis met wat mensen die daar druk aan het ondertitelen waren. Afgesproken is dat 95% van de programma’s van TT888 ondertiteling is voorzien, in de praktijk is dat zelfs 99%. Hulde. Ook steeds meer kinderprogramma’s worden bewerkt. Daar zijn zelfs speciaal mensen voor aangenomen. Er werd uitgelegd hoe het komt dat rechtstreekse uitzendingen toch netjes werden voorzien van tekst. Zoals bij de Wereld draait door of sport- en actualiteitenprogramma’s. Dat voorkennis soms ook heel prettig is. Dan worden namen en termen alvast aan de spraakcomputer doorgegeven. Ik had al bewondering voor dit stukje tv-werk maar sinds gisteren heb ik dat nog meer. Je zal Mathijs van Nieuwkerk moeten ondertitelen, een ware opgave.

Het leuke van een terugkomdag is ook dat je mensen herkent van een jaar eerder en dat je hoort hoe het elkaar vergaat. Waar je tegenaan loopt en wat je mist of vragen waar je geen antwoord op hebt gehad omdat ze het zelfs soms ook niet weten. Het is allemaal gloednieuw, ook voor de afdeling zelf. Met onze feedback is zeker wat gedaan, zo fijn. Op de tafel ligt een heel boekwerk met alle nieuwe en oude dingen daarin verwerkt. We hebben een besloten forum en een vaste vraagbaak bij Ilse en Steffen.

Toen we naar huis gingen kregen we een tasje met allemaal ‘Man bijt hond’ spullen erin.

man-bijt-hond2

De beker is gaaf, een dvd met 500 portretten die wel 5 uur duurt, een doosje met levensvragen, een kaart en ook nog eens een VVV-bon. Wouw!!!

Van de grote groep die vorig jaar is begonnen zijn nog 20 mensen over. Binnenkort start een nieuwe groep vrijwilligers. Maar, naar ik begreep, kunnen daar nog best mensen bij. Dus als je nog een beetje tijd over hebt en het lijkt je leuk werk, meld je aan bij de NPO afdeling ondertiteling. Wil je ons werk eens bewonderen? Kijk dan naar Best 24. Volgens mij heb ik dat op mijn tv nog niet voorbij zien komen (heb er ook nog niet echt naar gezocht) maar via de computer zou ook kunnen. Veel plezier bij al die gouwe ouwe programma’s.

Advertenties

Geen reacties to “Terugkomdag TT888”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: